Σειρά δράσεων: “Ρεμπέτικο: Η μουσική κληρονομιά του τότε στο σήμερα”

Εργαστήριο: Μια σύντομη μουσική ιστοριογραφία του ρεμπέτικου 

Εορταστική συναυλία: Το ρεμπέτικο, τότε και σήμερα

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις και το μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι σας προσκαλούν στη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν με τίτλο “Ρεμπέτικο: Η μουσική κληρονομιά του τότε στο σήμερα”. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο (12 Νοεμβρίου & 3 Δεκεμβρίου) και εορταστική συναυλία (23 Δεκεμβρίου 2023) αφιερωμένη στο ρεμπέτικο, ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα ταξιδέψουν στο χρόνο και θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του ρεμπέτικου μέσα από την κοινωνικοπολιτική ανάλυση που έχουν καταρτίσει μετά από συστηματική εργασία τα τελευταία 24 χρόνια οι “Παραπεταμένοι”, το σχήμα που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς κατά την αναγνώριση του ρεμπέτικου ως στοιχείου ενταγμένου πλέον στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το ήθος και η αμεσότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού ζωντανεύουν μέσα από τους μεγάλους συνθέτες, τραγουδοποιούς και ερμηνευτές. Ο πόνος, η απόγνωση, η αγωνιστικότητα αλλά και το πάθος, ο έρωτας και η καλοπέραση που εκφράζονται στα ρεμπέτικα προσεγγίζονται μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό τους συγκείμενο χωρίς να παύουν να μας ευαισθητοποιούν και να μας συγκινούν ακόμα, φανερώνοντας πόσο επίκαιρα είναι.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση του ρεμπέτικου ξεκινώντας από τη Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα, περνώντας από την προσφυγιά και φτάνοντας ως τη Θεσσαλονίκη του Τσιτσάνη και τις σπουδαίες προσωπικότητες που τον ακολούθησαν ως σήμερα. Θα γίνει ζωντανή μουσική παρουσίαση από τη ρεμπέτικη ομάδα “Παραπεταμένοι” επιλεγμένων τραγουδιών από κάθε περίοδο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες και θα μοιραστεί πλούσιο πληροφοριακό υλικό σε επιμέλεια του Γιώργο Μακρή, μελετητή του ρεμπέτικου και επιμέλεια των τραγουδιών από τον Σπύρο Γκούμα.

Στη συναυλία, με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις, το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι” θα ερμηνεύσουν αξέχαστα ρεμπέτικα τραγούδια τιμώντας την κληρονομιά των σπουδαίων ρεμπετών που με τη μοναδική τους τέχνη εξέφρασαν την εποχή τους και μας άφησαν ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα εργαστήρια καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 10/11 για το εργαστήριο στις 12/11 και μέχρι τις 31/11 για το εργαστήριο στις 3/12. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συνοπτικά:

Εργαστήρια

Που: Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη

Πότε: Κυριακές 12 Νοεμβρίου &  3 Δεκεμβρίου 2023 [11:00-14:00]

Εισηγητής: Γιώργος Μακρής 

Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Γκούμας

Παίζει το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”

Κόστος: 7€ |άνεργοι, ΑΜΕΑ, φοιτητές, μαθητές: ελεύθερη είσοδος

Προπώληση: more.com by viva

Με το πέρας των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

 

Συναυλία

Πού: Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη

Πότε: Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, στις 21:00

Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Γκούμας

Παίζει το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”

Κόστος: 10€ | άνεργοι, ΑΜΕΑ, φοιτητές, μαθητές: 5€

Προπώληση και στο more.com by viva

 

Συντελεστές:

Διεύθυνση παραγωγής: Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών ΑΜΚΕ

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών με το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”

Επιμέλεια κειμένων: Άλκηστις Κοντοπούλου

Επικοινωνία: 4P Productions

 

Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων:

 Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

info@dieleusis.gr

210 8613739

Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού

 

2023-10-28T20:54:46+00:00