Η φύση εμπνευστής και δημιουργός του Ανθρώπινου πολιτισμού

When:
20/01/2017 @ 20:00
2017-01-20T20:00:00+02:00
2017-01-20T20:15:00+02:00
Cost:
Free

park1-medium

ΟΜΙΛΗΤΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΛΙΚΙΣΙΑΝΟΣ

Ο άνθρωπος από την εποχή που αντιλήφθηκε τον εαυτό του και τις ιδιαίτερες ανάγκες για την επιβίωσή του βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά τρομακτικών προβλημάτων που του δημιουργούσε το ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούσε. Η ίδια η φύση, που ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο τμήμα της αρχικά τουλάχιστον ήταν όχι μητέρα του αλλά μητριά του.

Είχε να αντιμετωπίσει το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το φόβο της νύχτας, τα άγρια ζώα και τέλος τον ίδιο το θάνατο. Ο άνθρωπος όμως σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα ήταν προικισμένος με τη θεϊκή φωτιά του Δία, ήταν δηλαδή κάτι πάρα πάνω από τα υπόλοιπα όντα, ήταν ένθεος. Με τη σκέψη, τη λογική και την ελεύθερη βούλησή του κατάφερε να δαμάσει τη φύση, ώστε να του προσφέρει όχι μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωσή του αλλά πολύ περισσότερα.

Θα υπήρχαν άραγε οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοσυνθέτες αν δεν εμπνέονταν από τις εικόνες που τους παρείχε καθημερινά η φύση με τις πολλές ομορφιές της; Οι επιστήμονες θα είχαν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα της γνώσης, αν δεν παρατηρούσαν και δεν εφάρμοζαν τους νόμους που διέπουν ολόκληρη τη Δημιουργία; Η απάντηση είναι αρνητική ασφαλώς.

Σήμερα όμως ο άνθρωπος με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αλόγιστη παραγωγή ρύπων κινδυνεύει να καταστρέψει το περιβάλλον του πλανήτη μας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ποια είναι η θέση μας; Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Αν καταρρεύσει το φυσικό περιβάλλον μας τι θα συμβεί στον ανθρώπινο πολιτισμό;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΛΙΚΙΣΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ

Γεννήθηκα στον Πειραιά, όπου και τελείωσα τη Μέση Εκπαίδευση. Φοίτησα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έχω ασχοληθεί με την Προϊστορική Αρχαιολογία του Ελληνικού χώρου αλλά και των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα έχω μελετήσει τις προϊστορικές θρησκείες των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Έχω πάρει μέρος σε ανασκαφές στην Κρήτη, τις Μυκήνες και τη Μεσσηνία. Έχω πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τώρα ασχολούμαι με τη μελέτη της Ιστορίας της Τέχνης και της Φιλοσοφίας. Μερικοί τίτλοι εργασιών μου: “Θρησκευτικές παραστάσεις στα Κρητομυνηναϊκά χρυσά δαχτυλίδια”, “Τα περίοπτα έργα του Σκόπα”, “Η ταρίχευση στον ταφικό κύκλο Α των Μυκηνών”, “Μυκηναϊκή μικροτεχνία από τους τάφους της Ανατ. Αττικής”, “Πώς πέθανε ο Τουταγχαμών” κ.λ.π.

2017-01-08T20:21:59+00:00